Kulinaria

Szwedzka jakość, polska dusza

Tekst: Agnieszka Ściera, zdjęcia: Anita Szymańska |

Szwedzka kawiarnia Delicato Tosca prowadzona w Bielsku-Białej przez Iwonę i Piotra Gierulów ma spore grono stałych bywalców i miłośników oryginalnej kuchni. Wejdziesz w gościnne progi Delicato raz, będziesz tu wracać.

Specjalnością Delicato są ciasta, ciastka i torty wykonywane według oryginalnych przepisów inspirowanych szwedzkimi recepturami. Ale śniadania i lunche serwowane tutaj zadowolą wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Codziennie można dostać tu jaglankę z warzywami lub pieczonymi jabłkami. To specjalność piękniejszej połowy małżeństwa restauratorów – Iwony. Do dań, szczególnie sałatek, dodawany jest olej arganowy, zbawiennie wpływający na zdrowie. Bo zdrowie i samopoczucie gości jest dla właścicieli Delicato najważniejsze. Dania przygotowywane są ze świeżych składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, od lokalnych dostawców. Część z nich produkowana jest przez właścicieli samodzielnie. Niektóre półprodukty, szczególnie te służące do wypieku ciast, sprowadzane są ze Szwecji. To właśnie tam, przez z górą 20 lat, prowadzili uznaną i lubianą kawiarnię w Malmö. Lecz kiedy obudził się w nich patriotyczny duch, a dorastające dzieci stały się „pretekstem” do tego, aby wrócić do kraju, zaczęli wszystko od nowa. Dzięki doświadczeniu, pasji do tego, co robią, i otwartości na ludzi powstało wyjątkowe miejsce, docenione przez klientów m.in. w ostatniej edycji Korony Smakosza. Trzykrotnym trofeum: za atmosferę, smaki potraw, obsługę może pochwalić się niewiele miejsc.
Dostaniemy tu zestawy śniadaniowe dla dbających o linię: serek wiejski z truskawkami, awokado, łososiem, jak i zestawy śniadaniowe „dla drwala”: z solidną jajecznicą na boczku oraz kanapki szwedzkie, serwowane tylko tutaj. Podawane mogą być w towarzystwie sałatek: szpinakowej z pieczoną papryką i suszonymi pomidorami lub z pieczonych buraków na rukoli z czosnkiem.
Wszystkie zupy są wegańskie. Szpinakowa z rzodkiewką, kapuśniak na białym winie, ziemniaczana, chłodnik z awokado, zupa z soczewicy, ze świeżym imbirem, papryką czerwoną, cebulą czosnkową. Doskonała na chłodniejsze dni. Wykorzystywane są do jej wytworzenia sezonowe produkty.
Tarty dostępne są codziennie w różnych wydaniach: szpinakowa, łososiowa, serowa (z fetą), brokułowa, szynkowa oraz z sezonowymi warzywami. A na słodko cudownie delikatne naleśniki, smażone na klarowanym maśle z serkiem Delicato.
To, w czym mistrzem jest Piotr, a co najbardziej przyciąga do Delicato, to słodkości, wśród których króluje tort bezowy, przekładany serkiem Delicato i truskawkami. Do wyrobu ciast niezwykle rzadko używany jest tutaj proszek do pieczenia. Tego ostatniego nie znajdziecie w serniku na kruchym cieście. Dlatego osoby z wrażliwym żołądkiem mogą zjeść porządny kawałek ciasta bez obawy o niepożądany efekt w postaci zgagi. Tylko tutaj można skosztować ciastka Wiener – zdobywcy I Nagrody na Katowice Sweet 2014. Smakołyk powstaje z ciasta skandynawskiego, nadziewane jest kremem waniliowym i musem malinowym.
Ciasta czekoladowe, dwukrotnie zalewane ciemną, szwedzką czekoladą, minikanapki, torty wytrawne, słodkie, ciasta, czyli catering, mogą być smaczną ozdobą każdego przyjęcia weselnego, komunijnego, urodzinowego czy też biznesowego spotkania.