Related Articles
Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowaliście
Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni.. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, sięgnijcie po prosty przepis na bulion, dodajcie do niego […]
Lepi ciała z boskiego tworzywa
Tekst: Katarzyna Górna-Oremus, zdjęcia: Anita Szymańska, zdjęcia rzeźb: Roman Hryciów | Jest pilnym obserwatorem, który potrafi docenić piękno ludzkiego ciała. Inspiracje czerpie z wielu źródeł, których na pozór nic nie łączy. Rzeźby, które wyszły spod jej dłuta, sięgają doskonałości. Lidia Sztwiertnia, znakomita i uznana na całym świecie artystka, która mieszka w Bielsku-Białej, potrafi oczarować każdego. […]
FABRYKA PORCELANY. Porcelanowe serce śląskiej kultury i designu
Z Rafałem Wyszyńskim, prezesem Fundacji Giesche, rozmawia Agnieszka Ściera, zdjęcia: Artur Solowski | W oczekiwaniu na rozmówcę rozsiadam się w jego gabinecie przy wielkim, starym stole. Za ogromnymi oknami wre praca – robotnicy kończą brukowanie dziedzińca, trwają prace porządkowe. Jeszcze trzy tygodnie temu, kiedy byłam tu po raz pierwszy, okolica zdawała się tonąć w piasku, […]