Kulinaria Main

Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowaliście

Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni.. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, sięgnijcie po prosty przepis na bulion, dodajcie do niego kilka warzyw, posyp sezamem, orzechami lub ziarnami i gotowe. Smak orientalnych wakacji na wyciagnięcie ręki.

Po tym, jak pokochaliśmy sushi, powoli otwieramy się też na inne przysmaki kuchni japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy tajskiej. Coraz popularniejsze stają się restauracje i food trucki serwujące tylko określony rodzaj orientalnej zupy w kilku odsłonach – miejsca z ramenem czy zupami pho oraz warsztaty kulinarne pokazujące, jak taką zupę przyrządzić we własnym domu. Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania zupy, takie jak kiełki fasoli, tofu, makaron sojowy, sezam czy orzechy nerkowca, są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie. Dodatek orzechów sprawi, że danie idealnie połączy różne tekstury, kolory i chrupkości. W ten sposób stworzyć własną, niepowtarzalną wersję zupy rodem z orientu.

Wegetariański ramen z migdałami

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 3 jajka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 brokuł
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Kiełki rzeżuchy
  • 100 g Migdałów blanszowanych Bakalland
  • 200 g Sezamu Bakalland
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Olej sezamowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku

W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy  kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.

Miso z sezamem

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • 1 kg pieczarek
  • 20 g wodorostów wakame
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g Sezamu Bakalland
  • Pęczek szczypiorku

Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego, podgrzanego bulionu przekładamy  pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Zupa pho z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 1 marchew
  • Pół Selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Sos sojowy
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland

Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

Smacznego 🙂